Advertisement

Wednesday, April 20, 2011

Fruits and Yogurt...and Aktiviti Gantung Kuali untuk Seketika

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Sudah lama benar tidak mengupdate blog atas sebab kesihatan. Tapi nak ucapkan terima kasih kepada pengunjung yang masih sudi jengok-jengok blog ni...Terima kasih. Di kesempatan ini nak bagitau yang saya terpaksa menggantungkan kuali untuk seketika sehingga kesihatan saya pulih kembali. Walaupun kurang sihat..tapi saya bersyukur kerana sedang mengalami pengalaman nak kata masalah kesihatan tidak tapi pengalaman mengalami masalah ini....Insyaallah minta-minta sekejap sahajalah.....

Apa-apa pun saya nak kongsikan resepi mudah...dan rasanya ramai yang tahu nak buat dessert ni...pastinya ianya amat berkhasiat dan sedap dimakan sejuk-sejuk.


Bahan-bahan
1 biji buah oren - dipotong dadu
2 biji buah kiwi - dihiris
5 biji buah strawberi - dibelah dua
10 biji buah blueberry
1 tub yogurt

Cara-caranya
Potong semua buah...gaulkan dengan yogurt. 
Sejukkan dan hidangkan...

Wednesday, April 6, 2011

Asam Pedas Tenggiri Bunga Kantan yang Ringkas!

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Emm..susah mencari waktu untuk meng'update' blog kesayanganku ini. Kadang-kadang terlupa sudah..hari ni saya cuba masuk dan mengonlinekan diri. Sebenarnya sepanjang waktu online tapi masa untuk berblog tu bukanlah selalu...ada waktu-waktunya.. iaitu kalau free tak de kelas..dan fening tengok data..grafik dan penat otak mengupload dan menggodek...huhuhu....


Resepi ni memang tersangat ringkas! Selain senang...tak yah fening-fening kepala. Ceritanya..saya cari daun kesum tapi tak dapat..semua kedai saya cari dah sold out..maka masak cuma letak bunga kantan je la. 


Bahan-bahan
2 keping ikan tenggiri
2 batang bunga kantan- dibelah 2
4 biji bawang merah- dikisar
4 sudu cili giling
1 sudu asam jawa- dilarutkan dengan air
300ml air - secukupnya
gula dan garam secukup rasa..

Cara-caranya
Tumis bawang merah hingga harum. Kemudian tumiskan bersama cili giling hingga masak. Masukkan gula. Gaul hingga sebati. Masukkan ikan...gaul berhati hati. jahn sampai ikan pecah! Masukkan air + air asam dan bunga kantan. Gaul dan biarkan hingga mendidih dan pekat. Perasakan dengan garam. Siap untuk dihidang.

Monday, April 4, 2011

Puding Jeli Bandung Bercincau

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Puding Jeli ni di buat sempena Majlis Perpisahan dan Penghargaan untuk seorang guru ganti. Beliau menggantikan kawan saya yang cuti bersalin. Majlis ringkas dan kecil-kecilan je. Kebetulan makcik-makcik saudara suami nak datang ke rumah..maka rezeki mereka juga sebenarnya...sebab bila nak masukkan dalam acuan..jadi banyak pula. Jadi bolehlah dihidang sebagai pencucu mulut..opps...cuci..


Resepinya ringkas..dan cepat untuk dibuat. Suka saya..hihi

Resepi  ni saya pinjam dari salah seorang blogger masak-memasak yang kreatif. Along Roz...kreatif serba serbi. Masakannya pun lain dari yang lain. Bilalah nak jadi kreatif macam AlongRoz. Resepi asal dari Cik Mat Gebu..blogger kreatif serba serbi gak cik mat ni.  Jangan buang masa..jom 
makan!!!


Ooppss..Along kita minta izin copy and paste ye...

Bahan-bahan
1 packet Jelly Powder (Konyaku) - saya guna agar-agar tali
200g Sugar
800ml Water
250ml Milk
3 Daun Pandan
3/4 tsp Rose Syrup (I used 1/2 cup) 
1 cup Grass Jelly
Few drops Rose color (I added this)


METHOD:
1. Boil all ingredients until dissolved, stirring with whisk all the time.
Discard pandan leaves.
Add in Grass Jelly.


2. Pour into mould.
Cool & chill. 

Sumber: Cik Mat dan AlongRoz

Sunday, April 3, 2011

Tahniah Kak Nor dan Kak Hana!

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Alamak..berhabuk sudah blogku.. Dalam beberapa hari ni terpaksa rela bagi laluan kat Cik Abang guna Internet sepenuhnya sebab ada projek. Tak dapek Cik Akak nak guna..tengok tv je le..hahah. Maka..banyaklah entri yang tidak dapat dimasukkan. Kekadang auto publish ni pun mengundang nestapa. Kadang-kadang boleh...agaknya den salah setting kot. Tak mengapalah..


Walaupun terlewat...tapi nak juga ucapkan tahniah kat Kak Nor dan Kak Hana. Sebab hasil masakannya dapat masuk majalah Jelita..kegemaranku. Terutamanya kalau edisi perkahwinan dan perayaan. Sekarang blogger masakan pun ada peluang mengembangkan bakat di dapur..tak semestinya chef di dapur-dapur hotel, restoran besar atau chef selebriti je kan? Seronok melihat resepi-resepi yang sedap-sedap hasil tangan suri rumahtangga yang mungkin hanya memasak untuk keluarga tercinta! Tapi rezeki dan bakat mereka dapat diintai Chef Hanieliza. Tahniah sekali lagi!!

Bilalah nak teror dan rajin macam akak-akak ni?!?!?
Related Posts with Thumbnails