Advertisement

Saturday, December 31, 2011

Setelah 7 tahun tidur nyenyak...

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Entri kali ni bunyinya lain macam..tak de kait mengait pun dengan makanan. maklumlah saya tak ke dapur..kalau ke dapur pun sekadar basuh tangan dan buat air..hihi. Alhamdulillah..anak saya dah sebulan sekarang. Emm risau sebab susu badan saya tak dapat menampung pembesaran anak. Tapi saya cuba dan berazam nak menyusukan anak walau tidak secara eksklusif. Beruntunglah ibu-ibu yang boleh memberikan breastfeeding (BF) sepenuhnya. Bagi saya semua rezeki yang Allah berikan.


Maka, sebab azam saya macam tu mak saya tiap-tiap hari rebuskan lobak putih, sawi untuk saya tambahkan susu badan. Kawan-kawan ada petua lain tak? Bolehlah berkongsi di sini. Saya ada juga minum air rebusan halba..tapi lepas minum saya terus sakit tekak dan selsema...dan akibatnya anak saya pun terjangkit..kesiann..

Rupanya masa ni saya dah 3 minggu..kalau tau saya pregnant..confirm saya tak daki Great Wall ni..hihi
Pengalaman yang maniss bila dah bergelar Ummi ni ialah..waktu tidur..WAAAAAAA!!! Macam ni rupanya kalau dah ada baby. Bangun ikut suka-suka dia..hahah..ye lah lapar..dah la tak boleh makan lain..siannn..Ummi punya susu kadang2 buat baby tak puas. Kelam kabut bila meraung tengah malam2. Alhamdulillah Cik Abang dengar je baby nangis dia terus bangun tolong apa yang patut. Tak pe lah...berkorban sedikit..sebab kami dah tidur nenyak selama 7 tahun..hihi.

Wednesday, December 28, 2011

My Little Bean Part 1

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera


Setelah lama berehat.. bukan tak masak langsung tapi tak masak sangat..haahha..Saya rasa sekarang macam nak merajinkan diri untuk menyambung berblog. Insyaallah lepas pantang ni bolehlah masak memasak macam dahulu. 


Sekadar berkongsi kegembiraan..saya telah selamat melahirkan anak sulung pada 26 November 2011 di Pusat Perubatan UKM. Hari akhir tahun Hijrah. Alhamdulillah..


Syukur sangat2 ke hadrat Allah SWT yang mendengar doa hambanya ini. Sebelum ini saya sering diduga dengan cakap2 orang yang asyik tanya 'Bila nak ada anak?'..dan ada yang ingat saya nak jaga badan sebab tak mengandung2 lagi..apa2 pun saya percaya rahsia Allah tak siapa yang tahu..berkat doa suami, mak, ayah, adik-adik dan teman2...


Alhamdulillah..segalanya dipermudahkan. Doa dan harapan saya agar anugerah ini menjadi anak yang solehah dan insan gemilang yang mukminah! Amin..
Related Posts with Thumbnails