Laksa Johor Simple
Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera
Bertemu kita dalam episod kali ini,
Kali ini saya nak kongsikan resepi laksa Johor yang mudah. Sesuai dengan orang yang tak suka udang kering dan tak boleh makan udang macam saya. Saya suka makan udang...cuma...masa mengandung hari tu..saya allergic sekejap...bahan-bahannya saya main ingat2 lupa...dan tanya mak dan seorang senior friend...minta dia semak...hihi...thanks kak Leha
Ok bahan-bahannya
Untuk kuah :
8 ekor ikan kembong saiz L
2 paket rempah kari daging*
2 biji bawang besar*
10 ulas bawang putih*
2 sudu besar ketumbar*
2 sudu besar jintan putih*
2 sudu besar jintan manis*
2-3 inci lengkuas*
2 sudu besar Cili giling*
Setangkai Bunga Kantan
Seikat daun kesum
3 keping Asam keping
Santan
Garam
Ulam-ulaman :
Seikat daun kesum
5 tangkai kacang panjang
5 biji bawang merah kecil
2 batang timun
1 tangkai Bunga Kantan
Taugeh ( basuh dan toskan)
Limau kasturi
Laksa :
Spaghetti
Minyak zaitun
Garam
Sambal belacan :
1/4 belacan ( dibakar dahulu )
10 tangkai cili merah
5 tangkai cili hijau
Gula dan garam
Limau kasturi
Cara-caranya
Rebus ikan - ambil isinya dan kisar ( rebus dengan asam keping dan sedikit garam)
Kisar semua bahan bertanda *
Panaskan minyak
Tumis bahan kisar sehingga harum..
Masukkan santan....kacau hingga mendidih..
Masukkan isi ikan yang sudah dikisar
Gaul hingga sekata...
Masukkan asam keping, Bunga kantan dan daun kesum
Perasakan dengan garam
Tunggu hingga mendidih...matikan api..
Ulam-ulaman dimayang halus...kecuali taugeh dan limau kasturi dibelah dua..
Sambal belacan...tumbuk semua bahan-bahan dan perahkan limau kasturi
Spaghetti pula...rebuskannya di dalam air rebusan yang sudah dititskan dengan minyak zaitun dan garam
Makan bersama ulam-ulaman dan Sambal belacan ...begitulah kisahnya..
Bertemu kita dalam episod kali ini,
Kali ini saya nak kongsikan resepi laksa Johor yang mudah. Sesuai dengan orang yang tak suka udang kering dan tak boleh makan udang macam saya. Saya suka makan udang...cuma...masa mengandung hari tu..saya allergic sekejap...bahan-bahannya saya main ingat2 lupa...dan tanya mak dan seorang senior friend...minta dia semak...hihi...thanks kak Leha
Ok bahan-bahannya
Untuk kuah :
8 ekor ikan kembong saiz L
2 paket rempah kari daging*
2 biji bawang besar*
10 ulas bawang putih*
2 sudu besar ketumbar*
2 sudu besar jintan putih*
2 sudu besar jintan manis*
2-3 inci lengkuas*
2 sudu besar Cili giling*
Setangkai Bunga Kantan
Seikat daun kesum
3 keping Asam keping
Santan
Garam
Ulam-ulaman :
Seikat daun kesum
5 tangkai kacang panjang
5 biji bawang merah kecil
2 batang timun
1 tangkai Bunga Kantan
Taugeh ( basuh dan toskan)
Limau kasturi
Laksa :
Spaghetti
Minyak zaitun
Garam
Sambal belacan :
1/4 belacan ( dibakar dahulu )
10 tangkai cili merah
5 tangkai cili hijau
Gula dan garam
Limau kasturi
Cara-caranya
Rebus ikan - ambil isinya dan kisar ( rebus dengan asam keping dan sedikit garam)
Kisar semua bahan bertanda *
Panaskan minyak
Tumis bahan kisar sehingga harum..
Masukkan santan....kacau hingga mendidih..
Masukkan isi ikan yang sudah dikisar
Gaul hingga sekata...
Masukkan asam keping, Bunga kantan dan daun kesum
Perasakan dengan garam
Tunggu hingga mendidih...matikan api..
Ulam-ulaman dimayang halus...kecuali taugeh dan limau kasturi dibelah dua..
Sambal belacan...tumbuk semua bahan-bahan dan perahkan limau kasturi
Spaghetti pula...rebuskannya di dalam air rebusan yang sudah dititskan dengan minyak zaitun dan garam
Makan bersama ulam-ulaman dan Sambal belacan ...begitulah kisahnya..
Comments
Post a Comment