Udang Tumis Cili Padi

Salam,

Dah makan? Saya belum lagi..tengah berfikir-fikir nak makan apa? Kadang-kadang sampai tak tahu nak makan apa? Padahal punyalah banyak pilihan makanan dan menu dalam alam maya ni..cuma nak masak, beli atau..?? Dimasakkan oleh orang lain..hihi. Ok, menu kali ni memang menu simple present tense. Senang sangat..iaitu Udang Tumis Cili Padi. 

 
Saya memang suka makan udang. Tapi setakat ni tak penah lagi makan lobster..huhu. Maklumlah..jauh dari Sabah. Lagi satu, nama masakan tu memang sama, tapi, lauk dalam tu boleh dipelbagai. Betul tak? Ok ini bahan-bahannya

Bahan-bahan
250 udang - dikupas kulitnya
10 biji cili padi - ditumbuk
5 biji bawang merah - ditumbuk
3 biji bawang putih - ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa
Minyak zaitun - untuk menumis


Cara-caranya
Tumis bawang merah dan putih hingga harum baunya. Kemudian masukkan cili padi, tumis hingga cili masak. Masukkan gula. Gaul hingga sebati. Masukkan udang. Gaul dan goreng hingga udang masak. Perasakan dengan garam. Siap untuk dihidang.

Sumber: Faradean's Recipe

Comments

  1. wah..nampak menarik! terasa kepedasannya..nyum2..

    ReplyDelete
  2. kak fara,kita sama groupla. mie pn suka sgttt mkn udang tapi xpenah lg mkn lobster,huhuhu... sedapnye kak fara nmpk udg tu dok tergolek camtu,kena plak dgn nasi panas...perrggghhhhh... xhengat donia

    ReplyDelete
  3. nuanza> Insyaallah sedap...cepat dan ringkas..huhu

    Miemiey> kesian kita kan? hehe..mmg mkn dgn beras burung serindit panas2..huishh mantoPP!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts