Lemon, Almond and Blueberry Muffins

Salam,

Menu kali ini ialah menu untuk sarapan pagi..kot2 terasa nak jadi English woman ke kan?? Resepinya saya ambil dari koleksi buku yang saya beli di MPH..dari dok kena perli dengan husband..jadi tanpa berlengah-lengah lagi saya pun cubalah salah satu resepi dari buku 'Muffins and other Morning Bakes' oleh Linda Collister. Menurut beliau, resepi-resepi yang dihasilkannya ini adalah diwarisi selama beberapa generasi di dalam keluarganya dan keluarga suaminya.  Ok..marilah mencuba!

Bahan-bahan
  • 50 g almonds
  • 250 g tepung gandum, diayak
  • 1 tbs baking powde, diayak
  • 85 g gula kastor
  • Sedikit parutan kulit lemon
  • 1 biji telur
  • 2 tbs jus lemon
  • 280 ml susu segar
  • 4 tbs vegetable oil
  • 150 g frozen blueberry (boleh dibeli dikedai bakeri atau kedai yang menjual makanan dari timur tengah)
  • 12 biji bekas /mangkuk kertas muffin

*untuk 12 biji muffins 


Cara-caranya
Kisar kacang almond sederhana hancur.
Campurkan tepung, baking powder, gula, parutan lemon bersama dengan almond kisar
Pukul telur dengan jus lemon, susu dan vegetable oil. Campurkan dengan campuran tepung dan kacau hingga sebati. Campurkan biji2an blueberrydan kacau dengan kelajuan 5kmj..hehe. Masa mengacau tu..using as few strokes as possible..(mungkin untuk memerekahkan atas muffin bila sudah dibakar). Biarkan seketika. Jangan terlebih pukul dan terlebih bahan sebab boleh membuatkan muffin keras dan kering.
Sudukan 3/4 bahan campuran kedalam mangkuk kertas muffin saiz kecil yang diletakkan didalam loyang untuk muffin. 
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan 200`C selama 20-25 minit.

Sedap dimakan untuk breakfast (Yollah tu cik..den x biasa..so den makan bilo2 nak makan)

Sumber : Muffins and other Morning Bakes oleh Linda Collister

Comments

Popular Posts