Puding Roti Walnut dan Kuah Kastard
Salam,
Semalam seperti biasa kami buat potluck, sempena nak berpuasa beramai-ramai.. jadi macam biasa saya buatlah puding roti sebab ringkas dan cepat. Rupanya semalam kak Rose pun buat gak puding roti dan ice cream.Resepi ni saya buat melalui observation..dan macam-macam versi saya buat ikut bahan yang ada..mungkin cara saya sama dengan orang lain juga..
Bahan-bahan Puding
- 10 keping roti gardenia
- 500 ml susu segar
- 1 cawan kismis
- 50 g walnut
- 3 sudu gula putih
- 2 sudu gula perang
- 1 tsp esen vanilla
- secubit garam
- secubit ground cinnamon
- 1 sudu mentega/ margerin
1 tin susu sejat
1sk esen vanilla
1/2 cawan gula
1 sk tepung kastard
Cara-cara
Mula-mula saya akan buat kuah untuk roti ni, iaitu masukkan susu ideal, gula putih , tepung kastard dan esen vanila dan masakkan dengan api yang sederhana. Bila dah masak, tunggu sejuk dan masukkan dalam peti sejuk.
Panaskan oven pada suhu 150*C selama 10 minit.
Rendam 10 keping roti gardenia dengan 500 ml susu segar. Hancurkan roti bersama dengan susu segar. Rendam selama 1 jam di dalam peti sejuk.
Kemudian, campurkan garam, gula, cinnamon, kismis, walnut dan susu segar yang bersama dengan 2 senduk susu ideal yang dimasak tadi. Gaul sehingga sekata.
Masukkan ke dalam acuan pembakar yang telah digris dengan mentega/ margerin. Taburkan kismis dan gula perang di atas adunan tadi. Bakar selama 30 minit.
Bila nak makan, sudukan kuah susu tu di atas puding. Kadang-kadang saya masak kuah bersama dengan buah-buahan koktel.
Kismis kalau nak lagi gebu atau bulat2, rendam dulu dalam air teh semalaman. Baru cunn!
Sumber: Faradean's Cooking Recipes
Comments
Post a Comment