Advertisement

Thursday, May 13, 2010

Cucur Udang Giga Bite Ala MacIntosh


Salam,

Ini satu event yang dianjurkan kat sekolah saya, iaitu Pertandingan Memasak Cucur sempena Sambutan Hari Guru 2010..Dalam pertandingan ini, saya n the gang iaitu cgu Inor n cgu Ina satu group.. resepi kami namanya Cucur Udang Giga Bite Ala MacIntosh.. alhamdulillah kami dapat tempat ke-2.. hehee..

inilah rupanya cucur kami..

Cucur Udang Giga Bite Ala MacIntosh

Bahan-bahannya: 
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan air
  • 2 sudu yis
  • 300 gm udang basah
  • garam secukup rasa
  • daun kucai
  • bawang holland dipotong dadu
  • minyak

Cara-caranya:
Masukkan 2 cawan tepung,yis dan air
Gaulkan dan simpan dalam peti sejuk 2-3 jam
Bila adunan dah naik, campurkan lagi secawan atau 
ikutlah nak banyak mana pun tepung. Air pun macam tu gak..agak2 macam likat sangat tambah sikit je air..
Masukkan garam, daun kucai yang dah dipotong-potong
bawang..dan udang..
Gorengkan dengan minyak..

*Sedap dimakan dengan sos cili atau kuah kacang.
Terima kasih Pn Noredah sbb bagi kami try resepi ni.
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails