Bihun Goreng Siam
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Dari pagi sampai ke awal petang ada latihan personel. Walaupun duduk sahaja tapi kematu dan penat juga.
Malam ingatkan nak makan seringkas mungkin. Tapi sebab teringat sambal goreng yang sedap tu sayang pulak nak biarkan je maka saya pun padankan dengan bihun goreng.
Perangai saya kalau masak semua bahan kena ada. Tak lengkap tak boleh. Dari nak masak seringkas mungkin jadi berat pula.
Mari saya kongsikan resepi Bihun Goreng Siam Cara FaraDean
Bahan-bahan
Bihun yang direndam dengan air suam
5 ulas Bawang merah dan 6 ulas bawang putih dikisar
2 sb cili giling
Kicap manis sesedap rasa dan mata memandang warnanya
2sb Sos tiram
3 biji telur
Tauhu, kek ikan, bebola ikan yang sudah digoreng
Lobak merah dipotong memanjang halus
Sawi
Taugeh
Daun ketumbar dipotong halus
Garam dan gula secukup rasa
Limau nipis
Bawang goreng
*kalau ada udang lagi sedap 🤭
Cara- caranya
Tumis bahan kisar sehingga harum mewangi
Masukkan cili giling tumis seketika
Masukkan gula, tumis hingga cili masak
Masukkan sos tiram, kicap, lobak merah dan gaulkan sebati
Pecahkan telur dan tunggu hingga telur masak
Masukkan bihun yang sudah di toskan dan kacau hingga sekata warnanya
Masukkan bahan gorengan seperti tauhu, kek dan bebola ikan
Kacau hingga sekata
Masukkan sawi, daun ketumbar dan taugeh
Kacau sehingga warnanya sekata dan seterusnya perasakan dengan garam.
Bila dah siap, hidangkan bersama sambal goreng, hiaskan dengan bawang goreng dan limau nipis yang dipotong untuk diperah bila nak makan.
Resepi Sambal Goreng
Gorengkan bawang merah, bawang putih dan cili padi merah dan cili merah. Kemudian kisar dan perasakan dengan garam dan gula. Selepas itu, ditumis semula atas dapur. Nak letak belacan pun boleh.
Selamat Mencuba!
Resepi FaraDean
Waalaikumussalam.
ReplyDeleteApa-apa menu yang ada"Siam' memang saya suka. Sedap!