Lontong Lodeh vs Rojak
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua 💐
Kali ini saya ingin kongsikan resepi biasa-biasa sahaja namun begitu ianya ringkas dan dalam masa yang sama saya mengajar anak-anak saya untuk makan makanan tradisional.
Kuah Lontong saya ni hanya ada sayur-sayuran. Ianya cepat dan pantas dimasak. Sementelah pada hari kejadian ialah hari pertama PdPR PKP 3.0.
Bila masak Lontong Lodeh dalam masa yang sama, saya buat juga Rojak. Kebetulan bahan-bahannya ada. Saya suka Rojak sebab ianya ringkas dan berkhasiat. Hilangkan muak pun ye 😬. Cuma Kuah Kacang tu saya beli je … hihi. Lontong tu juga saya perasakan dengan Kuah Kacang. Biar rasa pedas sedikit.
Jom saya kongsikan Lontong Lodeh cara Fara Dean.
Bahan-bahan A
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
Kisar semua bahan A
Bahan B
2 batang serai dititik
Sayur-sayurnya pula ialah
1 biji kentang *
1 batang lobak *
* dipotong panjang dan jangan tebal
Kobis dipotong halus-halus
2 keping tauhu dipotong 4 segi
1 keping tempe dipotong 4 segi
Suhun dan fucuk direndam
Gula dan garam
Santan kotak yang kecil
1 liter air
Telur direbus
Tempe goreng
Tauhu goreng
Timun dipotong halus
Kalau ada sengkuang lagi bagus
Cara-caranya
Panaskan minyak dan tumis serai yang dititik
Tumis bahan kisar sampai wangi
Masukkan sayur- sayuran, masak hingga layu sedikit
Masukkan santan kacau hingga sebati
Masukkan air agak2 santan tu cair sikit
Masukkan pula tauhu dan tempe
Kacau hingga mendidih
Perasakan dengan gula dan garam 1:3 untuk sudu kecil
Masukkan suhun dan fucuk
Tunggu sehingga lembut dan boleh tutup api.
Mudahkan..😀
resep yang sangat enak thank you
ReplyDeletebeda tepung terigu dan tapioka