Advertisement

Monday, April 4, 2011

Puding Jeli Bandung Bercincau

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Puding Jeli ni di buat sempena Majlis Perpisahan dan Penghargaan untuk seorang guru ganti. Beliau menggantikan kawan saya yang cuti bersalin. Majlis ringkas dan kecil-kecilan je. Kebetulan makcik-makcik saudara suami nak datang ke rumah..maka rezeki mereka juga sebenarnya...sebab bila nak masukkan dalam acuan..jadi banyak pula. Jadi bolehlah dihidang sebagai pencucu mulut..opps...cuci..


Resepinya ringkas..dan cepat untuk dibuat. Suka saya..hihi

Resepi  ni saya pinjam dari salah seorang blogger masak-memasak yang kreatif. Along Roz...kreatif serba serbi. Masakannya pun lain dari yang lain. Bilalah nak jadi kreatif macam AlongRoz. Resepi asal dari Cik Mat Gebu..blogger kreatif serba serbi gak cik mat ni.  Jangan buang masa..jom 
makan!!!


Ooppss..Along kita minta izin copy and paste ye...

Bahan-bahan
1 packet Jelly Powder (Konyaku) - saya guna agar-agar tali
200g Sugar
800ml Water
250ml Milk
3 Daun Pandan
3/4 tsp Rose Syrup (I used 1/2 cup) 
1 cup Grass Jelly
Few drops Rose color (I added this)


METHOD:
1. Boil all ingredients until dissolved, stirring with whisk all the time.
Discard pandan leaves.
Add in Grass Jelly.


2. Pour into mould.
Cool & chill. 

Sumber: Cik Mat dan AlongRoz

12 comments:

  1. Ngappppp! Trying my best to finish these off! :D

    Time panas nih, mmg sedap kalau dapat puding sejuk2! ;)

    ReplyDelete
  2. Sweeet!!! akak dah lama tak wat jelly ni..

    ReplyDelete
  3. heheeee... terlebih puji lak fara dgn Along. Fara pun apa lah kurang nya, cantik molek sangat puding ni.... menggoda sesiapa saja yg melihat nya.

    ReplyDelete
  4. Alahai...sedap nampak!!!apa pun akak memang suka tgk..benda2 yg cntik..creative...yg dpt mengoda hati akak ni. Ishh..nnti free akak nk buat. Alongros tu..memang pandai serba serbi...cntik pulaq tu..bertuahnya...

    ReplyDelete
  5. Love> hihi! ambik yang besar tu love..mmg sesuaii time panas2 nih!

    ReplyDelete
  6. Chik Mimi> silakann makann...:D
    p/s..bilalah nk bli tawa ni..bz je..huhu

    ReplyDelete
  7. Yat Maria> thanks kak..tapi tak pass lg la bab potong2 ni..tangan sy senget kot..haha

    ReplyDelete
  8. HomeKreation> Along..hihi..mmg betul pun along kreatif..ada lg tau nak try..rich choc pudding n batik pudding..bilalah nk try..hihi

    ReplyDelete
  9. ziey> mmg lemak brkrim..disukai ramai..:D

    ReplyDelete
  10. NoorZaleha>ye kak..sebab nampak canti tu yg teringin nak buat..haha..barang2 nya pun ada..mmg bertuah along tu...mcm akak gak..bertuah tangan akak berseni..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails