Advertisement

Sunday, November 14, 2010

Macaroni Bakar Ala Faradean

Assalamualaikum...dan salam sejahtera..

Ishh banyaknya sawang..dah lah laman sesawang makin bersawang-sawang lah rumahku ini. Memang sibuk sangat sampai tak sempat nak update. Apatah lagi nak memblogwalking. Cuma sempat jeling-jeling kat FB je. Hehe..rindu juga nak mengupdate tapi biarlah dulu. Ok kawan-kawan dah makan? Rasanya sejak ada blog ni lama benar saya tak membakar macaroni. Apa kata saya kongsikan resepi Macaroni Bakar Ala Faradean.


Untuk resepi ni saya menggunakan banyak lobak, batang seleri dan brokoli. Sebab..saya suka sangat makan sayur-sayur ni bila digabungkan dengan pes tomato. Ishh ..sedapp you! Bila dah siap saya dapat dalam 3 bekas saiz 9 inci. Oklah bahan-bahannya

Bahan-bahan
400g daging cincang
400 g macaroni - direbus dengan sedikit minyak zaitun dan ditoskan
300g sos spaghetti tradisi
300g sos spaghetti cendawan
2 biji bawang holland saiz L - didadu
5 biji bawang putih - diparut
2 1/2  sudu besar cili giling
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
400ml whip cream
5 batang lobak saiz M - diparut
1 kelopak brokoli saiz S - dipotong kecil2
4 batang seleri - dipotong
ground oregano*
basil leaves*
pasley flakes*
rosemary leaves*
lada hitam*
garam*
gula*
* secukup rasa
telur - saya tak guna
keju mozarella - saya guna keju single yang diparut sebab malas nak cari jauh2.

minyak zaitun untuk menumis dan menggoreng


Cara-caranya
Tumis bawang holland dan bawang putih sehingga harum baunya. Kemudian, masukkan cili giling, tumis dan masukkan gula. Tumis hingga cili masak.
Masukkan daging cincang. Goreng hingga airnya kering. Gaulkan. Masukkan pula lobak dan seleri. Gaulkan hingga mesra. Masukkan pula brokoli.
Selepas itu, masukkan pula sos spaghetti tradisi dan cendawan tadi. Gaul. masukkan pula whip cream dan gaulkan hingga sebati. Masak hingga mendidih.
Bila dah mendidih masukkan sos cili, tomato - gaul dan masukkan macaroni yang telah direbus. Gaul hingga sebati. Perasakan dengan herba-herba dan perasa bertanda *.
Gaul hingga sebati.
Lengserkan loyang pembakar dengan mentega. Sendukkan macaroni yang telah masak ke dalam loyang pembakar. Tekan-tekan biar mampat. Kemudian taburkan dengan keju mozarella.
Bakar dengan suhu 150* (ikut oven masing-masing) dalam 25-30 minit. 


Sumber: Faradean's Cooking Recipes

4 comments:

  1. waaah..sedap macaroni nih..suka2..

    ReplyDelete
  2. kak fara, mie dh trase2 macaroni tu kat tekak ni...mesti best ni kalau dpt sepinggan,hehehehhe.... kak fara,nak!!!!

    ReplyDelete
  3. Anymz> skali skala buat ni..sbb bnyk bahan nak parut..hihi

    Mimiey> eheh..nah ambikla..jgn segan

    Nizaineese> hahah..akak cakap je..nnt sy tlg buatkan..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails