Advertisement

Sunday, November 21, 2010

Roti Telur Ala Kopitiam

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Apa aktiviti hari ni? Saya baru je balik dari majlis pertunangan sepupu belah suami. Ni rehat kejap kat rumah..maybe kejap lagi nak jalan-jalan cari speed light. Heheh..Oklah saya nak kongsikan resepi ringkas dan cepat untuk mengeyangkan perut. Iaitu Roti telur Ala Kopitiam. Untuk menu ni, seeloknya gunalah roti paun atau keping yang boleh dibeli di kedai runcit atau bai roti. Masa saya kecik dulu roti ni lah menjadi favourite. Bila dengar hon bai roti je, melonjak-lonjak kegembiraan..sebab dapat beli roti! Lagipun roti ni kala cicah air kopi panas dan nescafe O panas..ish 100x..tk dapex den nak bayang..hehehe

Bahan-bahan
2 keping roti kopitian
1 biji telur
1 sk garlic bread blend
1 sk parsley flakes
1 sk lada hitam
mentega untuk disapu dan menggoreng

Cara-cara
Sapu mentega dikedua belah roti. Kemudian bakar dulu roti di atas pan.
Bila semua roti-roti siap dibakar, masukkan sedikit mentega. Biarkan cair sedikit.
Kemudian pecahkan sebiji telur. Dengan kadar yang segera, tabuarkan garlic bread blend, parsley flakes, lada hitam dan takupkan dengan 2 keping roti yang telah dibakar tadi. pastikan roti tu melekat dengan telur. Kemudian angkat dan jadikan ia 2 lapis.
* resepi di atas hanya untuk 1 set roti sahaja. Jadi, untuk buat set kedua, kita perlu ulang hingga dapat banyak mana set yang kita nak. Telur tu pula, boleh dibahagi 2 untuk 1 set roti. Boleh dimakan dengan sos cili.

Sumber: Faradean's Cooking Recipes

5 comments:

  1. waa.. cedapnya....
    nak 1 buat sarapan yea....

    ReplyDelete
  2. kak fara, nak jgk!!! 2 set tau... mie slalu mkn ni time skolah dulu. balik skolah mst singgah kt kedai kopi yg sedia set roti camni. tapi letak kaya...sgt sedap!!!!!!

    ReplyDelete
  3. syok nih pekena dgn air kopi o panas :)

    ReplyDelete
  4. Deetha> ambik lah akak dah siapkan utk kamu..hihi

    Mimiey> 2 set siap!! hehe..menu nostalgia ni kan? hihi

    Kak Nor> a'a kak..mmg sedap! tak puas mkn sekeping 2..

    Kak yon> lapar ke kak..meh la makan sekali

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails