Ikan Keli Gulai Darat Dengan Daun Kesum
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera
Ini masakan kegemaran cik abang dan ini air tangan beliau juga. Saya ..hihi..kalau ikan keli saya surrender dulu. Ntahlah..takut! Tapi saya tengok, cik abang makan ni bukan main laju..maklumlah lauk dia sorang..kita makan lauk lain..sebab tak makan ikan keli..ntah bila nak belajar suka ikan ni..hihi..
Bahan-bahan
3 ekor ikan keli - dibasuh dengan asam jawa500ml santan
7 tangkai cili kering*
7 biji bawang merah*
2cm kunyit*
2cm lengkuas*
1 tangkai daun kesum
1 sudu besar serbuk kari
1 keping asam gelugor
garam secukup rasa - saya guna garam kasar
Cara-cara
Kisar bahan bertanda * dengan sedikit santan.
Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan kisar. Masak di atas api perlahan
Masukkan asam gelugor dan garam secukup rasa.
Biarka mendidih dan kemudian masukkan ikan.
Apabila mendidih lagi masukkan daun kesum.
Biarkan seketika sebelum diangkat.
Sumber: Kompilasi Masakan Ikan Sungai
farah,ikan keli masak camgini sedap tu..hish hish..hish...kalau goreng garing garing pun sedap..meh bagi akak rasa..akak suka ikan keli ...sodappp!!!
ReplyDeletesedapnya!...my fav ikan keli ni...adehhh terliur ler nengoknya..singgah lunch kat sini jer lah...hehe
ReplyDeletekakAsma> hihi...a'a klau goreng garing dgn sambal kan kak.mmg nampak sedapppp sgt..tp tu la ...sy tgk je la..haha
ReplyDeleteNieza> hihi..meh la makan kat sini..mkn ramai2 lg sedap!
ReplyDeleteSalam fara. Alaaa.... meleleh ayaq lioq dah ni (serious tau)... isyk, nak beli ikn keli lah weekend ni....hehe
ReplyDeleteHomeKreation> salam along..hihi..meh la kak..mkn sekali..hsbnd yg rajinng gar mkn ikan keli ni..klau goring dgn sambal..mcm sedap je kan??
ReplyDeleteHomeKreation> salam along..hihi..meh la kak..mkn sekali..hsbnd yg rajinng gar mkn ikan keli ni..klau goring dgn sambal..mcm sedap je kan??
ReplyDelete