Advertisement

Monday, January 24, 2011

Rachel Allen' s Carrot Cake

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Kehadapan kawan-kawanku yang disayangi. harap-harap sihatlah hendaknya. Tengah buat apa tu? Saya tengah depan laptop.  Ishh..macam tulis surat pula. Resepi ni saya pinjam dari Dr Inahar Ali atau lebih mesra dipanggil Kak Ina. Saya suka singgah blog beliau dan kagum macamana seorang doktor boleh bahagikan masa antara kerjaya dan alam dapur. Masakannya bukan calang-calang resepinya. Sebab itu, saya berazam sesibuk mana saya di tempat kerja, balik rumah saya akan cuba juga untuk memasak..(cheyy!!)..tapi hihi..adakalanya tidak berjaya :P. 


Kek ni hasil ilham Rachel Allen yang terkenal dengan program 'BAKE!' yang disiarkan di AFC Channel. Kek ni saya buat kelmarin. Buat Cik Abang bawa bekal ke Bangkok seminggu..hihi. Hajat dihati nak ikut, tapi saya kerja. Kalau cuti, Insyaallah boleh saya jumpa Ika..lama tak dengar khabarnya..Sebelum ni saya guna resepi lain. Sedap dan tidak berminyak. Oklah..jemput makan!


CARROT CAKE- rachel allen's

Ingredients
For the carrot cake
  • 140 ml vegetable oil, plus extra for greasing
  • 2 eggs
  • 200 g light brown sugar
  • 300 g grated carrots, (grated weight)
  • 100 g raisins
  • 75 g pecans or walnuts, chopped (optional)
  • 1/2 tin of pineapple chopped @ crushed(drained)- i added this
  • 180 g self-raising flour
  • 1 pinches salt
  • 1/2 tsp bicarbonate of soda
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 1/2 tsp freshly grated nutmeg
  • 1/2 tsp mixed spice
For the orange cream cheese icing - Sy tak buat..hihi
  • 250 g cream cheese, chilled
  • 50 g butter, at room temperature
  • 1 tsp vanilla extract
  • 275 g icing sugar, sifted
  • 1 orange, zest only


Method

1. Preheat the oven to 150C/gas 2. Oil and line a 13 x 23cm loaf tin with greaseproof paper.

2. For the carrot cake: beat the eggs in a large bowl, then add the oil, brown sugar, grated carrot, raisins and chopped nuts.

3. Sift in the rest of the dry ingredients and bring the mixture together using a wooden or large metal spoon until well combined.

4. Pour the mixture into the prepared loaf tin, smooth the surface and bake in the oven for 1 hour 15 minutes, or until until a skewer inserted into the middle comes out clean.

5. Remove from the oven and allow the cake to cool in the tin for about five minutes before removing. Cool completely on a wire rack before serving.

6. For the icing: beat the cream cheese and butter together in a bowl until well combined. Add the vanilla extract, icing sugar and finely grated orange zest and mix until the icing is smooth and thick. Using a palette knife, spread the icing evenly over the cooled cake, dipping the knife into a bowl of hot water if the icing is hard to spread out. Cut into slices to serve.

Sumber : Dr Inahar Ali dan Rachel Allen

8 comments:

  1. klau ada topping tu fuuuhh bertambah tambah sedap la kan...

    ReplyDelete
  2. sedapnya cake ni fara....nk tumpang rasa seketoi la...hehe

    ReplyDelete
  3. salam fara..tenkiu ye sbb try resipi kek karot nih. alaa akak pung masak time cuti2 jek..kalu x mmg kempunan ler nk tgk asap kt dapur akak tuh..hahaaha!!

    ReplyDelete
  4. salam fara...
    lg aritu sebenonyer aku macam ngidam nak makan kek karet! tp malas btol nak ngolah.... ijik opo ora??

    ReplyDelete
  5. salam fara,akak suka sgt karet kek tapi anak2 akak agak kureng sikit..teringin sgt nak buat..tapi hari ni ambik kat sini dulu lah ya.hehe

    ReplyDelete
  6. Carrot cake...ooo yummy! Reminds me to bake a carrot cake which I've bookmarked long time ago...hehe ;)

    ReplyDelete
  7. Izah > hihi ..mmg sedap ada topping..tp x dan nk cari cream cheese..

    Nieza> meh la makan sekali..hihi..ambik je berapa ketul ndak..haha..

    Inahar> sama2 kak..akak, sy slalu tgk doktor kat spital tu mcm bz je..tu yg terpikir tu..tp akak dah otai kan? hihi

    ReplyDelete
  8. hana> apa kak ngidam? hihi..ni sebb rajin tahap gaban punya pasal..haha..klau mls sy masak air je kak..hihi..monggo2..

    anymz> ooo..ye ke kak..ni msti sbb ada unsur2 sayur2an..haha..jemput2..

    Love> hihi..ye ke love..nnt love buat lg ye..boleh i tumpang sekaki makan..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails