Chicken 65
Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera..
Makan apa hari ni? Hihi..satu lagi resepi yang saya pinjam dari Love iaitu resepi Chicken 65. Kat dapur Love ni banyak resepi ayam yang menarik!! Oo..macam ni kot ayam yang selalu-selalu dimakan bersama roti naan. Memang sedap. Dan kalau rajin pangganglah di dalam tempayan...mesti lagi umphh!!!
Daun kari tu dengan batang-batang sekali den masukkan..haha |
Selalunya saya akan cari resepi yang mudah-mudah je..hahah..tak pelah..nanti dah pandai sikit bolehlah saya cuba resepi yang mencabar pula. Cik Abang saya pun nampaknya macam suka sangat makan ayam resepi ni. Selalu-selalu susah sikit nak ajak dia makan ayam..haha.. Alhamdulillah..
Terima kasih Love sebab sudi berkongsi resepi yang sedap ni!
Bahan-bahan
5 -8 ketul ayam - Love guna boneless chicken breasts
2 sudu besar pes bawang putih dan halia
150 ml yogurt asli - saya guna perisa oren..itu je yang ada dalam stok
2-3 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar serbuk kunyit
garam secukup rasa
1 sudu kecil cuka
1/2 sudu kecil pewarna merah/ oren
2 batang daun kari
1 biji limau - ambil jusnya
2 biji bawang - dipotong dan digoreng - Love guna yang fresh
minyak untuk menggoreng
Cara-cara
Dalam mangkuk besar, campurkan ayam dengan pes bawang putih, halia, yogurt, serbuk cili, garam, cuka, pewarna merah dan daun kari. Perap lebih kurang 1 jam (saya perap 2 jam).
Panaskan minyak, goreng ayam dalam minyak yang dalam..- deep-fry..bersama-sama dengan daun kari. Goreng hingga ayam masak. Toskan.
Perahkan jus limau ke atas ayam dan hidangkan bersama taburan bawang goreng.
Sedap dimakan bersama nasi atau roti naan.
Roti naan mmg enak di makan bersama ayam...erm tak de tempayan pakai oven buat roti nan ok tak ya? Mak blom coba lagi...Mak pengemar roti yang tegar!
ReplyDeleteUish....sedapnya Chicken 65! Nak tapau...hehe!
ReplyDeleteMmg lagi sedap kalau panggang..suits naan. Sometimes I panggang klu ada mood je.
Thanks for trying the recipe...really glad to hear your hubby liked it! Ok...jom makan! ;>
salam fara...
ReplyDeleteaku nih klu bab ayam goreng mmg antu! klu ko bg tulang pong aku rela... akan ku lumat2 sampai abes! kekekekeke
tumpang lalu nak makan ayam jap kat sini..maceh fara..sedapnya.
ReplyDeleteSaalm fara. Kalau ada nasi beriani mmg ngam betul ler ni.
ReplyDeletewow... sangat mengiurkan
ReplyDeleteMacam bakal dicuba aje ni, hehehe
ReplyDeleteAssalam fara..chicken 65 memang sedap..
ReplyDeleteperah limau & crunch in daun karinya tuu fuh..fara lalu pun akak tak perasan..hehe
Mak Peah > hahaha..ntahla mak..rasanya moden skit kot klau masuk oven..mmg sedap mkn ngan naan..cuma tak reti nak menguli lagi..ahaha
ReplyDeleteLove> a'a kan..tapi tu la..haha..MALAS..nak cepat..haha..thnk u ye Love bg pinjam resepi
ReplyDeleteHana > salam kak...
ReplyDeletehahaha..akak sama lah sy suka meratah tulang..tp kena sorok2 dr asben..nnt dia kata ada jin dlm bdn saya..muahaha
anymz> hihi..sama2 kak..jemputlah makan..bnyk tu..haha
ReplyDeleteHomeKreation > Salam along..a'a..mmg ngam..lenkali nak mkn ngan nasi..tp jemput org makan2 lg best!!
ReplyDeletenizaineese> hihi..ala kak..jom kta mkn kat kantin? haha
ReplyDeletemadam sooyaree> mmg betul!! wajib dicuba..mesti asben suka n terkesima!!
ReplyDeleteAyu> waalaikumussalam kak..haha..tak pe kak..sy mmg suka tgk org makan!! mmg perghh la rasanya bila d perah limau tu..jemput2!!
ReplyDelete