Sup Ikan Daun Kesum
Salam..
Suka makan ikan? Ikan ni kalau buat sup kosong saya tak suka. Tapi kalau boh banyak bawang, bawang goreng, rempah dan daun sup..ermm hanyir dia hilang baru saya makan. Tapi kalau ikan stim memang PANTANG! Pantang nampak..sebab suka. Lagi2 kalau rasa masam-masam. Ok, resepi ni ilham suami saya. Senang je..ok macam ni..
Bahan-bahan
5 ekor Ikan selar atau 3 potong ikan merah
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 ikat daun kesum
gula dan garam secukup rasa
1 bunjut rempah sup
1 tsp rempah sup
Air secukupnya
Cara-caranya
Masukkan bawang merah dan putih serta rempah sup ke dalam air
Rebus airnya sehingga mendidih
Masukkan pula ikan beserta sup bunjut
Kemudian masukkan daun kesum dan perasakan dengan garam dan gula.
Hiaskan dengan bawang goreng dan sedap dimakan panazz2 dengan roti peranchis.
Sumber: Faradean's Recipes
Comments
Post a Comment