Advertisement

Saturday, June 19, 2010

Daging Goreng Vientiane



Ini merupakan favourite dish hubby saya. Senang je cara nak masak.. bolehlah try ..cuba ..test

Bahan
  • 300gm daging lembu batang pinang
  • 1 biji bawang holland
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang cili merah
  • 6 batang cili padi
  • 4 sudu kicap manis
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu serbuk lada hitam
  • garam secukup rasa
Cara
Potong cili-cili bentuk mancis dan buang bijinya. Kemudian, panaskan kuali dengan minyak (agak2). Bila dah panas, masukkan daging dan kicap. goreng hingga agak kering airnya. Tutup kuali kalau tak nanti lotup2 minyaknya.
Bila dah agak kering baru masukkan bawang-bawang, cili-cili, gula, lada hitam dan garam. Dalam 1-2 minit, boleh angkat dan siap untuk dimakan..

Rasa daging kalau garing and terlebih terbakar tu macam sedap je.. hehhe..tapi jangan sampai hanguss..ok.

Sumber : Faradean's Cooking Recipes

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails