Sagu Gula Melaka

Disebabkan teringin sangat nak makan sagu, so petang tadi fara pun buatle..lagipun suami suka gak makan sagu ni.. lagi-lagi kalau guna susu sejat..kalau masuk dalam peti sejukk.. segarrr je rasa tekak ni ..hehehe. Resepinya fara rujuk Kak Ummi punye.. Terima Kasih.




  • Bahan 
  • 160 gm biji sagu (warna putih)
  • 2 liter air
  • 2 helai daun pandan (kisar dan ambil jusnya)

  • Untuk sirap gula:-
  • 1 ketul gula melaka, potong kecil
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 helai daun pandan
  • (masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
  • susu sejat Ideal
Caranya

Didihkan air, masukkan jus pandan yang dikisar dan daun pandan .Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih. Masak sagu berubah jadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi dalam 2 - 3 minit. Angkat sagu tadi dan toskan serta alir kan dengan air untuk membuang kanjinya. Tos dan isi dalam acuan/mangkuk pilihan. Simpan dulu dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.

Apabila nak dihidangkan, keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sedikit santan atau susu sejat tadi.


Sumber : Kak Ummi

Comments

Popular Posts