Advertisement

Wednesday, June 23, 2010

Carrot Cake


Salam,

Omputeh kata Kek Lobak Merah atau Carrot Cake ni ialah everyday cake . Tapi bagi saya, emm..kalau teringin barulah buat. Atas permintaan diri sendiri, saya pun buatlah carrot cake ni. Macam-macam dugaan semasa saya merajinkan diri untuk mengadun kek ni. Antaranya ialah terbantutisme, terover masak, kering dan berderai..jadi kepada kawan-kawan yang mahir dalam pembuatan kek jenis ini, sudilah berkongsi macamana nak buat kek ni tak berderai..Bila dah beberapa kali bereksperimen barulah jadi..Alhamdulillah

Resepi ni saya rujuk kat dalam buku resepi 500 Cakes (Susannah Blake) dan Cakes and Desserts (Catherine Atkinson, etl). Tapi adalah saya ubah sikit-sikit untuk kesesuaian.


Bahan-bahan 
  • 230 g tepung naik sendiri 
  • ¼ tsp ground cinnamon 
  • ¼ tsp grated nutmeg atau ginger 
  • 1 tsp baking powder 
  • 1 tsp soda bikarbonat 
  • 130 g gula perang halus 
  • 100 g gula kastor 
  • 200 ml minyak sayur-sayuran 
  • 3 biji telur saiz M 
  • 225 g lobak merah yang diparut (tapi saya letak lebih) 
  • 50 g kacang walnut yang dicincang

Untuk Icing
  • 175 cream cheese
  • Sedikit parutan kulit oren
  • 1 tbsp jus oren
  • 1 tsp vanilla essence
  • 125 g gula icing
*tsp – teaspoon           tbsp – tablespoon

Cara-caranya
Panaskan oven kepada 150°C, 10 minit sebelum membakar. Macam biasa griskan Loyang 15cm/ 6 inci dengan minyak, margerin atau greaseproof.
Ayak tepung, rempah-rempah, baking powder dan soda bikarbonat.
Masukkan gula perang, gula kastor dan gaul hingga sekata.
Pukul telur dengan minyak dan campurkan dengan campuran tepung dan gula.
Masukkan lobak dan walnut. Gaul hingga sekata. Dan masukkan adunan ke dalam Loyang.
Bakar kek selama 50 minit.


Untuk membuat icing, pukul cream cheese, parutan kulit oren, jus oren, vanilla dan gula icing yang diayak. Bila kek sudah sejuk, bolehlah letak icing ni dan sejukkan kek di dalam peti sejuk sebelum makan.


Ok..macamana? Jadi tak? Kalau nak lagi sedap, simpan dulu dalam peti sejuk...Selamat Mencuba!
Sumber : Susannah Blakes & Catherine Atkinson.etl

2 comments:

Related Posts with Thumbnails