Advertisement

Sunday, June 27, 2010

Udang Mamak

Salam, 
Udang ni nak masak apa ye? ok.takpe kita jenguk dapur kawan-kawan..ha! Jumpa pun resepi di dapur Kak Hana yang resepinya dihasilkan oleh ibu soda hikari . Akak pinjam resepi ye dikk...emm memang sedap sebab tumis dengan daun pandan.. baunya semerbak harum..Terima kasih Kak Hana dan Soda Hikari (kim salam kat mak ye..).


  Bahan-bahan
•    1 kilo udang
•    2 biji limau nipis - ambil jusnya
•    1 biji bawang besar - cincang
•    1 biji bawang putih - cincang
•    1 cm halia muda - tumbuk
•    1 batang serai - di ketuk
•    1/2 cawan air/stok ikan
•    1 susu besar sos tomato
•    1 sudu besar sos cili
•    1 sudu besar serbuk kari ikan
•    1/2 sudu kecil serbuk lada hitam (Alamak lupa nak bubuh!)
•    1 senduk gulai cili kisar
•    2 tangkai daun kari
•    4 helai daun pandan
•    Garam, gula serbuk lada sulah



Cara-cara
•    Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus  
     limau untuk seketika.
•    Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, 
     ketepikan.
•    Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun 
     pandan, daun kari hingga naik bau.
•    Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili 
     kisar, goreng seketika.
•    Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok 
     ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
•    Last, masukkan udang, balik2 kan dantutup api.

Resepi sesuai juga dimasak time raya..

Sumber : Kak Hana dan Soda Hikari

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails