Daging Kicap Karupulei
Salam,
Menu berbuka paling saya suka iaitu Daging Kicap Karupulei. Kenapa karupulei, sebab ada daun kari. Senang je caranya..Sesuailah dengan tema Eat Little, Sleep Sound..
Bahan-bahan
250g daging lembu batang pinang-direbus
1 labu bawang holland
4 ulas bawang putih
1 tbsp cili giling
10 tbsp kicap manis
Garam secukup rasa
1 tbsp gula perang
2 batang daun kari
Cara-cara
Rebus daging hingga empuk.
Kemudian, tumis bawang holland dan bawang putih sehingga harum. Masukkan pula cili giling. Tumis hingga masak dan masukkan gula. Kemudian masukkan daging yang direbus. Kacau. Selepas itu, masukkan kicap dan sedikit air rebusan daging.Gaul hingga sebati. Tambahkan kicap kalau masih pucat warnanya. Masukkan garam dan daun kari hingga naik baunya.
Sumber: Faradean's Cooking Recipes
salam fara,
ReplyDelete10 kicap manis tu 10 sudu besar ke?..
boleh masuk list ni..
ehheh..alamak..tima kasih..nnt sy chek.kelalin
ReplyDeleteyum!
ReplyDeletesalam mbakyu..
ReplyDeleteakhirnya aku ksini juga..
sebel ki aku, internet nang omah lambat.. hiks...
oh daging kecap pake daun kari sedap jg ya? hohoho
mirip dg ayam tangkap di Aceh, tapi tak pakai kecap :D
peggy> hehe..yes..yummy..fummy. U can also eat with bread
ReplyDeletedeetha> oo ye ke? akak selalu kalau masak suka bereksperimen..hihi..karape dewek waye..angger enak..baru akak share dgn org..hihi
ReplyDelete