Advertisement

Wednesday, December 29, 2010

Apam Beras

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Ni maghrib..haha..alhamdulillah dah selesai. Sebab tu boleh update blog. Siang-siang tadi agak sibuk mengemas itu dan ini. Esok nak bercuti..bukan pi obersi pun..cuma nak merehatkan diri dan mengurangkan aktiviti yang melibatkan radiasi. Mungkin dalam 3-5 hari. Ishh tahan ke cik akak ye? Bukan apa..cik akak malas beli sokkaba..baca via Internet je kerojenya...save environment and nak implement paperless environment. 


Oklah..tak de idea nak mengarut..Ini resepi Apam Beras yang diintai di dapur Kak Hana. Nasib free je skodeng2 dapur Kak Hana..kalau kena bayar tol..ntah behapa hibu aku kena bayo..Terima Kasih kak..sudi berkongsi resepi yang marvelous ni. Resepi asal dari Cha myresepi. sedap dan lembut..dan disukai ramai.Sekian ...jemput makan...


Ditekap bulat2 dari : Kak Hana
Bahan-bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
  1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

6 comments:

  1. choppppppp! tinggalkan aku spoloh bijik aku nk wat bekpes sok pagi.. da gosoj gigi nih nk titun! hihi..... epi olidayyyyy.... tol bayo sendrik jgn lupa! kekeke

    ReplyDelete
  2. Chopppp! Love pun nakkkkk! Hehehe...;)

    ReplyDelete
  3. Ooooo Cuuuun! Slmt Thn Baru & semuga sukses & gembira selalu.

    ReplyDelete
  4. kak hana> nah kak..panaskan je esok ye..tol tu sy klik2 je kat nuffnang..hihi..

    ReplyDelete
  5. Love> nah love..bg skali utk hero n heroin tu ye..hihi

    ReplyDelete
  6. HomeKreation> Hihi..thank u kak..happy new year too..and hope akak pun happy2 selalu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails