Advertisement

Tuesday, December 21, 2010

Kroket Kentang

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ni..sibukk betul..maklumlah dah nak buka sekolah. Maka banyak jugalah nak dibuat. Bukan saya seoranglah yang buat..buat beramai-ramai ..apa yang penting ..Kerjasama. Tapi pening tu tetap ada. Ntahlah ..ye ke pening? Hahaha..Baiklah kawan-kawan ni resepi Kroket Kentang yang saya tekap kat blog Kak Hana. Orang lain agaknya kroket dia dah hilang kot masuk angkasa lepas..ntah2 dah kena sedut dalam black hole. Saya barulah terhegeh2 nak cuba. Hihi..maklumlah bila cuti je Semangat Gaban Ultraman datang..haha..


Tapi rupa parasnya tak se kawai lah macam Sensei Hana buat. Maklumlah cik akak buat time lapar. Tak sabar-sabar nak makan. Bila dah siap digoreng, memang sedap dan menjadi igauan Cik Abang. Asyik tanya ada lagi ke tak? Kat peti ada lagi tak? Bila awak nak goreng lagi? Hahaha...saya memang follow habis resepi ni..termasuk soh boh dalam peti. Boleh disimpan dan disejuk bekukan..untuk bekalan dimasa hadapan..Thank you Kak, sebab tak malu tanya resepi ni dari kawan tu. 



Bahan-bahan
  • 5 biji kentang besar
  • 1/4 biji bawang bombay @ bwg kuning besar - cincang
  • 1 sudu makan wortel @ mix vege - celur dan cincang
  • 1/2 sk merica @ serbuk lada putih
  • 1 sudu makan butter
  • 1 sudu makan susu tepung@ susu segar - optional - I tak follow
  • gula
  • garam
Untuk Saduran
  • Telur
  • Breadcrumbs
  • Tepung gandum@tpg maizena - hana gune tpg katakuriko@potato starch - I terpaksa guna tepung gandum..kalau cari tpg katakuriko tu nescaya taun depan pun tak siap..
Cara-cara
  • Kupas kentang dan potong kecil. Goreng hingga keemasan dan empuk. Angkat dan toskan.
  • Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer! nanti akan pecah biler digoreng. Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus. - I follow
  • Masukkan serbuk lada putih, bawang, mix vege. Gaul sebati kemudian perasakan ngan garam dan gula. Jika suka, boleh masukkan daging cincang dan daun sup/bwg skali.
  • Ambil sedikit dan kepal2kan. Terpulang citarasa samada nak buat leper seperti gamba di atas atau bulat2.
  • Untuk saduran - Bedak2kan kentang ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi.
  • Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan. (hana buh minyak paras setengah kroket shj) -I follow
  • Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja. - Baekk sensei..
Sumber:  Kak Hana

8 comments:

  1. haha... tak sia2 muka tak malu aku erk? kikiki... tp aku mmg suke kroket yg nih.. lepas dr resepi nih mmg polo jerk utk jenis kroket yg lain.. best kan kan... lu suka, wa pong suka.. pergh! dasat wa n lu! hahaha

    ReplyDelete
  2. lagi disini ada kroket... huhuhuhu..... garing betul nampaknya..sedap tuuu..bak 5 bijon

    ReplyDelete
  3. hana> haha..klau tak satu dunia tak tahu nak buat kroket ni kak..bkn stakat wa suka..abg wa pun suka suki gak..hahaha..

    ReplyDelete
  4. izah>
    garing2 lagi sedap..haha..mkn spolah biji pun tak sedar..
    nah kta bg 10 bijon..

    ReplyDelete
  5. salam fara,
    akak datang ni apa ada ..lapar ni..
    nak kentang ni lah..mesti sedap ni..kalau abang lu suka..hehe

    ReplyDelete
  6. Croquettes tu nampak betul betul crunchy lor! I love this!!!

    ReplyDelete
  7. ayu>
    hahah..meh la mkn skali..
    buat stok lagi utk ck abang..haha

    ReplyDelete
  8. Love>
    ha'ah love..mmg crunchy..
    nah take your share..hihi

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails