Advertisement

Sunday, December 19, 2010

Milk and Mandarin Orange Pudding

Assalammualaikum dan Salam sejahtera..

Menu ni kira projek menghabiskan kordial yang melambak-lambak kat rumah tu.. Kisahnya saya dengan cik abang tak kreatif kalau buat minuman kat rumah. Balik-balik teh, nescafe, milo atau nestum. Kalau rajin buatlah teh tarik atau limau o suam atau ais. Ais pun kadang-kadang je wujud dalam rumah kami. Especially kalau ada tetamu yang nak datang..berkejarrrrlah mencari ais. Hihi....Kadang-kadang je lah buat air ribena..blackcurrant..roselle...


Lepas tu..masa cabutan bertuah pun saya dapat pelbagai jenis kordial jugakk..rasa macam nak nangis..tapi tak baikk dah rezeki ko dapat macam-macam kordial (adalah benda lain..serbuk pencuci baju, cecair pencuci pinggan dan sayur..dan macam-macamlah...jenama cosw**..huhu). Oleh itu, saya pun buatkanlah puding ni macam milk puding yang Kak Yat Maria dan Kak Nor buat tu. Cuma bahan-bahannya tak banyak dan puding versi ni saya buat hari tu colour pink and white aka bandung atau Puteri Islam..hihi. Oklah jemput makann...


Bahan-bahan
1 paket agar-agar tali cap Burung Layang-layang
1000ml air
400ml susu sejat
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan kordial mandarin orange Nutrijuice


Cara-caranya
Gunting-guntingkan sikit agar-agar tali
Masukkan air dan agar-agar ke dalam periuk.
Biarkan hingga larut dan mendidih (tak perlu dikacau)
Bila dah mendidih dan agar-agar tu sudah larut, perlahankan api.
Masukkan susu sejat, gaul hingga sebati.
Bila sudah sebati, tapiskan.
Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu warna putih, satu lagi yang dicampukan dengan kordial mandarin orange Nutrilife
Curahkan ke dalam acuan kegemaran. Masukkan dulu adunan mandarin orange. Biarkan ia mengeras sedikit.
Kemudian agak-agak 5-7 minit masukkan pula warna putih. Curahkan perlahan-lahan menggunakan belakang sudu.
Sejukkan..

Sumber: Ilham dari Gert dan diubahsuai ikut Faradean punya selera..hihi

6 comments:

  1. waduh2 terguda dgn puding2 nya tu,pssst nak ke ramekin tu akak pun ade jugak jual.hehehehe

    ReplyDelete
  2. chik mimi>
    mmg menggoda ..sejukk tekak..hihi..
    laa ye ke? nnt sy email ye

    ReplyDelete
  3. fara, cantiknya puding mesti sedap nih... terasa nak ngap je kat skrin tu...

    ReplyDelete
  4. Dah terasa puding tu kat tekak nih! Hehehe...cun cun! :D

    ReplyDelete
  5. kak rose, jempulah ngap..hihi..
    ada sedozen..

    ReplyDelete
  6. Love, dah masuk tekak..br nk bg..
    jgn lupa share dgn ashika n rishie..hihi

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails