Egg Tart

Salam, 

Selamat tengahari semua! Ok..apa-apa pun..kat sini saya nak mengucapkan terima kasih kepada En Mat Gebu kerana sudi berkongsi resepi dengan semua blogger masakan. Resepi Tart Telur @ Egg Tart ni saya rujuk di dalam blog beliau...cuma..cantiknya tu tak samalah macam En Mat Gebu tu buat..Insyaallah..lain kali saya cuba lagi. 


Asalnya, anak buah saya setempat kerja mengidam nak makan tart telur..sampai dia tolong cari resepi ni kat suratkhabar. Saya pun tak kisah, lagipun memang tak pernah buat pun pastri-pastri ni. Jadinya, saya pun pergilah merujuk mana-mana resepi yang ada. Alhamdulillah, walau rupa parasnya kureng..tapi rasanya tetap MANTOPP..hehehe..bak kata omputeh don't judge a book by its cover..Untuk resepi ni..saya jamin memang betul dan sedap..dan saya buat dapatlah 24 biji tart telur.


Terima kasih ye En Mat..walau tak kenal..tapi saya tahu yang En Mat ni pemurah orangnya..saya minta izin kongsikan resepinya disini ye... Terima Kasih...

Bahan-bahan:

Bahan untuk pastri manis :
200 g mentega
100 g gula aising
1/2 camca teh esen vanilla
1 biji telur gred A
420 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan gaul rata)


Bahan untuk kastard:
1 biji telur gred A*
2 kuning telur*
90 g susu cair*
90 ml air*
50 g gula halus*
1 camca teh esen vanilla*
Secubit garam*(*bahan kastard)



Sumber : Dapur Tanpa Sempadan - http://tiffinbiru.blogspot.com

Comments

  1. sedap ni kalau dpt rasa seketui dua..;-)

    ReplyDelete
  2. ehhe...bau telurnya tak hanyir sangat sbb letak vanilla ..sebab rujuk resepi org tu yg rasanya sedap..klau pandai2 sendiri tak tahu la mcmana

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts