Advertisement

Saturday, July 24, 2010

My Camera

Salam,

Entri petang-petang ni saya buat khas untuk Kak Norli. Sebabnya beliau ada tanya mengenai kamera apa yang saya guna untuk blog saya ni. 
 
Mula-mula dulu, saya guna Olympus SP570UZ. Ini memang kamera sayalah. Lepas tu, suami saya beli pulak Canon 500D. Kemudian, tak lama lepas tu, dia beli pula Nikon D90. bagi saya, Nikon ni kalau teror guna memang boleh menghasilkan gambar yang cantik dan dramatik. Selain teknik yang betul...penggunaan lensa juga amat penting mengikut kesesuaian tema gambar yang nak kita ambil tu. 

Kerja-kerja saya kadangkala memerlukan kamera yang macam ni, contohnya kalau nak buat report makmal..peristiwa dan macam-macam lagi. Saya memang sangat suka dengan fotografi. Cuma rezeki untuk beli Nikon D3 masih samar-samar..heheh. "Cik Abang pinjam kamera ye..hehe"

Untuk blog ni, saya gunakan lens Nikkor 50mm f /1.8D. Sebab gambarnya akan lagi besar dan cantik. Tapi kalau untuk ambil gambar untuk blog makanan, seeloknya cari lens untuk makro..hehe nanti saya minta tolong suami belikan . : D Untuk maklumat lanjut mengenai kamera ni boleh rujuk disini.

Satu lagi saya gunakan i-Phone 3G. Saya memang suka gunakannya. Saya gunakannya sejak 2008. Masa tu baru 3G..sekarang dah 4G. Tapi kalau nak ambil gambar guna iphone perlu banyak cahaya baru nampak terang dan cantik. Sebab hanya 2.0 MP.


gambar diambil dari Google image

Teknik lain..kita perlukan image editor. Contohnya, Adobe Photoshop, Adobe Image Ready dan Picasa. Banyak lagi image editor..yang penting kita kena berani mengeksplore...

Kat sini saya sertakan contoh gambar-gambar yang diambil ,
ini guna Nikon D90

ini guna Nikon dengan Nikkor 50mm f/1.8D dah edit dgn Picasa

ini guna i-phone

ini pula Canon 500D


Emm..macam mana? Ok tak?

Sumber : Nikon, i-phone dan Faradean's Experienced

3 comments:

  1. tak de lah bnyak mana..sbb suka beli gadget tu yg jd mcm tu .. :D

    ReplyDelete
  2. Salam...fara...sorylah baca entry pasal ni lambat..very sory akak over look.Ehm best nya kalau dpt camera mcm tu..Pasal akak memang suka tgk gmbbar yg boleh bercerita....gmbar yg ada feel...oh dear tq..soo much ya...love u!!!!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails